Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde 2018 yılında Türkiye’den 14 Akademisyen Yer Aldı. Türkiye’de Listeye Girme Başarısı Gösteren Tek Kadın Üniversitemizden Doç. Dr. Bahriye Akay. Kendisini Tebrik Eder Başarılarının Devamını Dileriz.

KAÇAUM YÖNETİM KURULU

Bahriye Akay 1981 yılında Kayseri’de doğdu. 1999 yılında Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde lisans eğitimine başladı. 2003 yılında lisans eğitimini tamamlayarak Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalında yüksek lisans eğitimine başladı. 2004 yılında Araştırma Görevlisi kadrosuna atandı. 2005 yılında “Bilgisayar Destekli Yöntemlerle Yüzdeki Dismorfik Rahatsızlıkların Otomatik Tespiti” isimli tezini savunarak yüksek mühendis oldu. Aynı yıl doktora eğitimine başladı ve 2009 yılında “Nümerik Optimizasyon Problemlerinin Çözümünde Yapay Arı Kolonisi (Artificial Bee Colony) Algoritmasının Performans Analizi” isimli tez çalışması ile doktorasını tamamladı. İlgili tezden, optimizasyon alanında bilim dünyasından birçok araştırmacının çalışmasına temel teşkil eden ve çok yüksek sayıda atıflar alan yayınlar çıkmıştır. 2009 yılında Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde Yardımcı Doçent kadrosuna atanmıştır. 2011 yılında Tübitak 2219 bursu kazanarak İngiltere Birmingham Üniversitesinde doktora sonrası çalışmalar yapmıştır. 2013 yılında UAK Bilgisayar ve Bilişim Mühendisliği alanında doçent ünvanı almıştır. Bilgisayar Mühendisliği Türkçe, İngilizce Yüksek Lisans ve Doktora programlarında tezler yönetmiştir ve yönetmektedir. Birçok bilimsel dergide hakemlik ve çeşitli dergilerde editörlük görevinde bulunmuştur. 2016 yılından bu yana Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünü yürütmektedir. 2018 yılında Dünyada en çok atıf alan etkin bilim insanları listesine Türkiye’den girebilen 14 bilim insanından biri olma başarısını göstermiştir. Türkiye’den listeye giren ilk ve tek kadın araştırmacı olmuştur. Yapay Zeka, Sürü Zekası, Yapay Arı Kolonisi Algoritması, Yazılım Mühendisliği konularında çalışmalarına devam etmektedir.

Detaylı Bilgi:

aves.erciyes.edu.tr/bahriye